top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

OSJEČANKA JASNA HORVAT NA PUTU SVILE - Hotel iz Bangkoka izabrao citat iz Vilijuna za svoj moto

Updated: Dec 8, 2022

Ivana Rab Guljaš

Glas Slavonije, 2. prosinca 2022.https://www.glas-slavonije.hr/509795/3/Hotel-iz-Bangkoka-izabrao-citat-iz-Vilijuna-za-svoj-motoLuksuzni je hotel Valia konceptualno posvećen Putu svile, kao i roman Vilijun

Citat iz romana Vilijun (engl. Villion) sveučilišne profesorice i književnice, Osječanke Jasne Horvat moto je tematskog hotela Valia iz Bangkoka (https://www.valiahotelbangkok.com/concept/), potvrđeno nam je s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Elegantno utočište Poslovni model hotela Valia konceptualno posvećen Putu svile svoj je poslovni moto preuzeo iz romana Vilijun prof. dr. sc. Jasne Horvat, objavljenog 2016. godine u izdanju Naklade Ljevak, a u engleskom prijevodu 2021. godine kod istog izdavača. "Kartu svijeta crtaju putnici i nomadi. U nju su ugrađeni koraci, noći i dani, postaje i susreti." ("The map of the world is drawn by travelers and nomads. In it are embedded steps, nights and days, stations and encounters." (Jasna Horvat, Villion 2021., Zagreb: Naklada Ljevak, str. 173.) Književni moto profesorice Jasne Horvat prenio je sažetak turističke poslovne ideje ovog luksuznog hotela te tako dodatno povezao Republiku Hrvatsku s postajama na Putu svile. Kako je navedeno, vizija hotela Valia pružanje je elegantnog utočišta koje potiče znatiželju suvremenog putnika ili trgovca dok se odmara i oporavlja onako kako su to činili njihovi prethodnici na drevnom Putu svile.


Podsjetimo, roman osječke književnice vodi čitatelja u svijet prvog globalnog putnika Marka Pola i u vrijeme Kublaj-kana na putovanje kroz živopisna mjesta Puta svile! Prvi je to roman koji se čita uz pomoć QR kodova!


Vilijun je roman o Marku Polu i Kublaj-kanu u godini njihova rastanka. Marko Polo pripovijeda Kublaj-kanu o gradovima na Putu svile, a Kublaj-kan sa zanimanjem sluša Marka Pola kako bi odlučio hoće li mu dopustiti povratak u domovinu. Spoj je to dvojice nomada i dviju kultura unutar kojih Marko Polo opisuje i brojne druge kulture s kojima se susretao i upoznavao na Putu svile. Roman je to o nomadizmu - misaonom i putničkom, ali i o povjerenju, prijateljstvu i odanosti.


U duhu Marka PolaRoman Vilijun svojevrsna je permutacija već postojećega romana Vilikon, navodi na svojim mrežnim stranicama Naklada Ljevak. Glavni su likovi isti - Marko Polo i Kublaj-kan, a identičan je i okvir priče ustrojen po magičnome kvadratu broja 12. Međutim, roman Vilijun u svojim leksikonskim dionicama oživotvoruje postaje na Putu svile te je na taj način kulturološka iskaznica Hrvatske, ali i brojnih zemalja i postaja na Putu svile. Uživljavanjem u duh Marka Pola, prvoga globalnog putnika i drevnoga istraživača, čitatelj je pozvan na interaktivno korištenje ove knjige igračke i njezino iščitavanje u mnogim smjerovima i na mnoge načine. Interaktivnost je teksta pojačana mogućnošću čitanja uz korištenje pametnih telefona i tableta kojima čitatelj ključne točke Markova putovanja pronalazi uz pomoć QR kodova interpoliranih u knjigu i na taj se način upućuje prema internetskim stranicama. Tako se putnički i misaoni nomadizam proširuje i na mrežni nomadizam otvoren svakomu tko bi želio upoznati postaje na Putu svile u njihovu obliku kakav su imale u 13. stoljeću kada ih je posjećivao Marko Polo.

Vilijun je roman namijenjen onima koji su skloni putovanjima i upoznavanju samoga sebe kroz oči drugoga. Živeći ulogu Marka Pola postajemo nomadi, pripovjedači i istraživači dalekih predjela, kultura i običaja. U ovom slučaju Bangkoka u koji nas je odvelo pero, tj. tipkovnica prof. Horvat.

Ivana Rab Guljaš


Hotel Valia, Bangkok

https://www.valiahotelbangkok.com/concept/


Valia Hotel Bangkok izgrađuje poslovni koncept sažet citatom iz romana Vilijun (engl. Villion) koji na hrvatskom jeziku glasi:

“Kartu svijeta crtaju putnici i nomadi. U nju su ugrađeni koraci, noći i dani, postaje i susreti.” (Jasna Horvat, Vilijun 2016. Zagreb: Naklada Ljevak).

71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page