top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

Predstavljena Interpretacijska studija obnove Dvorca Eugena Savojskog u Bilju



Bilje, 29. studenog 2022. godine




Završna konferencija projekta obnove Dvorca Eugena Savojskog održana je u utorak 29. studenog 2022. godine u 11 sati u Multimedijskoj sali Turističke zajednice. Općina Bilje je organizirala konferenciju kako bi izvijestila o tijeku izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog KK.06.1.1.02.0003.

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, a ukupne je vrijednosti 2.216.000,00 kuna od čega bespovratna sredstva iznose 1.883.599,98 kuna.

Interpretacijsku studiju prostora Dvorca izradile su Jasna Horvat i Josipa Mijoč te su okupljenima predstavile njezina najvažnija rješenja.

Cilj interpretacijske studije opisati je namjenu prostora u Dvorcu sukladnu potrebama suvremenih posjetitelja s jasno naznačenim smjernicama za brendiranja Dvorca. Idejna rješenja Horvat i Mijoč ponudile su za 49 jedinica u Dvorcu razradivši ih po njihovoj budućoj namjeni (izložbenoj, komunikacijskoj, smještajnoj ili uredskoj), a u poveznici sa životopisom njihova graditelja Eugena Savojskog. Po riječima Jasne Horvat, Dvorac bi nakon svoje obnove trebao osigurati doživljaj poistovjećivanja s Eugenom Savojskim.

Misija predstavljene Interpretacijske studije, kako je navela Horvat, dvojake je prirode. Uz uspostavu kulturne, turističke, obrazovne i gospodarske atrakcije, misija projekta je Dvorac brendirati jednim od ukupno pet privatnih posjeda Eugena Savojskog te jezgrom povijesnog Atraktora – niza koji je brojio 12 utvrđenih gradova.

Vizija projekta je obnovljenim Dvorcem ostvariti takve kulturne sadržaje koji će doprinositi ne samo turizmu i gospodarstvu nego i obrazovanju upravo svojom ulogom povijesne jezgre u atraktorskom nizu gradova utvrda koji se danas protežu u pet europskih država. Kao meka suvremenih, kulturnih turista obnovljeni Dvorac u Bilju kojemu je studijom dodijeljen naziv Ars Eugenium, predstavljao bi i

gospodarsku poveznicu lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

Interpretacijska studija daje interpretacijska i prezentacijska rješenja Dvorca Eugena Savojskoga u Bilju (poglavlje 1, 2 i 3) uspostavljena na rezultatima primarnog istraživanja (poglavlje 4). Istraživanje turističkog i gospodarskog potencijala istočne Hrvatske (poglavlje 4) za istraživački cilj imalo je utvrditi potencijale kulturnog turizma kao neiskorištenog svojstva istočne Hrvatske. Na temelju provedene analize predložene su aktivnosti Dvorca prilagođene budućoj namjeni Dvorca.

Pregled interpretacijskih rješenja.

1. Izložbeni prostor

a. Eugenova osobnost (Eugenijana, Gospa Snježna, Kraljice-Dame, Olimpijin salon,

Oružarnica, Previjalište, Ratna vijećnica, Atraktor, Pisarnica, Samica, Riznica, Karlo

Borgomanero, Alexandre Bonneval, Savoye, Ars Eugenium)

b. Kraljevske dvorane (Lijepa Lori, Viteška dvorana i Ministarstvo, Habsburški restoran)

c. Baranjska zemlja (Oštroteka – kušaonica, vionteka, rakijarnica, Baranjski okusi, Baranjski magnet, Močvara)

d. Prinčeve odaje (Salon snova, Pobjednički svod, Ratni kabinet i Promatračnica)


2. Komunikacijski prostor i sanitarni čvorovi

a. Vrata (Neosvojiva, Carska)

b. Prijemni ured i suvenirnica (Zlatno runo)

c. Toaleti i vodeni prostori (Rijeke, Tisa, Sava, Drava, Dunav)


3. Smještajni prostor (pet soba: Ludwig Badenski, John Churcill Malborough, Maximilian von Petrasch, Maksimilian II. Emanuel, Lady Montagu i dva lobija: Ulaz skakača i Vodena vrata)


4. Uredski prostor (Soba za zaposlenike, arhiva, Tajništvo, Upravitelj, Tihi Belvedere, strojarnica)


5. Vanjski prostor

a. Dvorište (Dragunski zbor)

b. Pristupi dvorcu (Šahovski most, parkiralište)





















136 views0 comments
bottom of page