top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

Inicijativa za uvrštavanje glagoljice na popis nematerijalne kulturne baštine


Da hrvatsku glagoljicu treba što prije uvrstiti na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine smatraju istraživači s osječkog Ekonomskog fakulteta koji su svoju inicijativu predstavili svim nadležnim tijelima. Ističu da ju je iz kulturnih ali i ekonomskih razloga važno što prije zaštititi jer je ona nedvojbeno hrvatski brend iako postoje prijepori.

- Glagoljica nije samo prisutna u Hrvatskoj, već i u drugim državama, istaknula je Jasna Horvat s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je i napisala knjige o tome. - Međutim, mi posjedujemo uglatu glagoljicu koja je uzrasla i izrasla, njegovana i rabljena baš u hrvatskom prostoru i nacionalnom i kulturnom i identitetskom. Posebno je atraktivna, kazala je Horvat i dodala da se uglata glagoljica razvila u likovnom i izričajnom kodu. Uz određeni napor i dobru organiziranost, kaže, imamo prigodu učiniti to da uglatu glagoljicu upišemo na  UNESCO-vu listu nematerijalne, pa čak i materijalne kulturne baštine jer posjedujemo i materijalne dokaze koji govore u prilog tomu da je baš uglata glagoljica svojstvena nama u Republici Hrvatskoj.



<iframe src="//cdn.jwplayer.com/players/910860-ltEA6aRQ.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>



2 views0 comments
bottom of page