top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

Književna večer povodom Dana hrvatskoga romana u GISKO-u

Updated: Jul 28, 2022

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/knjizevna-vecer-s-jasnom-horvat-7975249U sklopu programa "Dani hrvatskoga romana", u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u Studijskoj čitaonici održana je književna večer sa spisateljicom prof.dr.sc. Jasnom Horvat. Po završetku književne večeri, prof.dr.sc. Milica Lukić održala je predavanje pod nazivom "OSvajanje Osijekom u romanima Jasne Horvat".

Jasna Horvat redovita je profesorica u trajnom zvanju za granu kvantitativne ekonomije, polje ekonomije, područje društvenih znanosti na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Područja njezina interesa jesu kreativna industrija, kreativna ekonomija, kulturni i kreativni proizvodi, interdisciplinarna umjetnost (književnost, murali, lingvistika, video, fotografija, teorija književnosti i kulturni identitet), kvantitativna ekonomija, multivarijatna statistika, dizajn upitnika, metode istraživanja. Milica Lukić redovita je profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost (Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju) na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Kao filologinja posebno je posvećena popularizaciji znanosti, koja joj je 2018. godine priskrbila Državnu nagradu za znanost. Od 2009. godine, počevši s romanom Az, aktivno prati književnu produkciju Jasne Horvat kao predstavljačica i pogovarateljica njezinih romana, ali i kao autorica znanstvenih i stručnih tekstova inspiriranih njezinim tekstovima.

U svoj je bogati književni opus, napose romaneskni, očekivano upisala i koordinate rodnoga grada Osijeka. U predavanju OSvajanje Osijekom u romanima Jasne Horvat bit će stoga riječi o njezinu romanu Bizarij (2009) čijom je osi, tj. temeljnom temom, ali i glavnim likom upravo grad Osijek. U romanu je Osijek reprezentiran povijesnim (i fikcionalnim) likovima koji ispredaju priču o njemu u protegu od 1. st. prije Krista, tj. od vremena drevne Murse, pa do naših dana, predstavljajući svako pojedinačno povijesno razdoblje (rimski Osijek, srednjovjekovni Osijek, turski i poturski Osijek, suvremeni Osijek...) i njegovu važnost za život Grada, ali i doprinos svake povijesne osobe ogrnute književnim plaštem razvoju Grada poput Isabelle von Habsburg, Eugena Savojskog, Ilije Lekića, Antuna Berharda, Adele Dessaty, Adolfa Waldingera, Pauline Hermann Mačkamame, Marije Pejačević i mnogih drugih.U prilogu s Jasnom Horvat razgovara Stjepan Filipović.
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page