top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

U Mostaru predstavljen roman Az Jasne Horvat povodom proslave Dana hrvatske glagoljice

Updated: Feb 24, 2023



U povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva u okviru "Književne srijede" Društvo književnika Herceg-Bosne, sinoć je u Mostaru predstavilo roman "AZ" autorice Jasne Horvat, kao i predavanje na temu "Glagoljica u suvremenosti" profesorice Josipe Mijoč.

Roman Az prvi put je objavljen 2009. godina, a godinu dana nakon dobio je nagradu akademije znanosti i umjetnosti za književnost. Riječ je o romanu kojim se promoviraju ne samo glagoljični znakovi, nego i samo pismo glagoljica.
"Glagoljica se u romanu prikazuje po svojim numeričkim vrijednostima. Roman je podijeljen na desetice, stotice, tisućice, a svaka od tih cjelina donosi po devet glagolskih znakova. Čitatelji, mogu ući u samu ideju pisma koje je imalo sposobnost onoga koji prima pismo ili primiti vjeru", ističe autorica Horvat.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijek Josipa Mijoč ističe kako profesorica Horvat svojim djelom glagoljicu približava i popularizira kod mladih.
Jasna Horvat je književnica koja je zagovornica modelskog pristupa književnosti. Dakle, ona je svojim statističkim i matematičkim pristupom toj temi omogućila čitatelju da uđe u značenje i simboliku, a to je nešto posebno i vrijedno – kazala je Mijoč.

https://rtv-hb.com/rtv/video-u-mostaru-predstavljen-roman-az-autorice-jasne-horvat/


305 views0 comments
bottom of page