top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

OSJEČANKA JASNA HORVAT NA PUTU SVILE - Hotel iz Bangkoka izabrao citat iz Vilijuna za svoj moto

Updated: Dec 8, 2022

Ivana Rab Guljaš

Glas Slavonije, 2. prosinca 2022.









Luksuzni je hotel Valia konceptualno posvećen Putu svile, kao i roman Vilijun

Citat iz romana Vilijun (engl. Villion) sveučilišne profesorice i književnice, Osječanke Jasne Horvat moto je tematskog hotela Valia iz Bangkoka (https://www.valiahotelbangkok.com/concept/), potvrđeno nam je s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Elegantno utočište Poslovni model hotela Valia konceptualno posvećen Putu svile svoj je poslovni moto preuzeo iz romana Vilijun prof. dr. sc. Jasne Horvat, objavljenog 2016. godine u izdanju Naklade Ljevak, a u engleskom prijevodu 2021. godine kod istog izdavača. "Kartu svijeta crtaju putnici i nomadi. U nju su ugrađeni koraci, noći i dani, postaje i susreti." ("The map of the world is drawn by travelers and nomads. In it are embedded steps, nights and days, stations and encounters." (Jasna Horvat, Villion 2021., Zagreb: Naklada Ljevak, str. 173.) Književni moto profesorice Jasne Horvat prenio je sažetak turističke poslovne ideje ovog luksuznog hotela te tako dodatno povezao Republiku Hrvatsku s postajama na Putu svile. Kako je navedeno, vizija hotela Valia pružanje je elegantnog utočišta koje potiče znatiželju suvremenog putnika ili trgovca dok se odmara i oporavlja onako kako su to činili njihovi prethodnici na drevnom Putu svile.


Podsjetimo, roman osječke književnice vodi čitatelja u svijet prvog globalnog putnika Marka Pola i u vrijeme Kublaj-kana na putovanje kroz živopisna mjesta Puta svile! Prvi je to roman koji se čita uz pomoć QR kodova!


Vilijun je roman o Marku Polu i Kublaj-kanu u godini njihova rastanka. Marko Polo pripovijeda Kublaj-kanu o gradovima na Putu svile, a Kublaj-kan sa zanimanjem sluša Marka Pola kako bi odlučio hoće li mu dopustiti povratak u domovinu. Spoj je to dvojice nomada i dviju kultura unutar kojih Marko Polo opisuje i brojne druge kulture s kojima se susretao i upoznavao na Putu svile. Roman je to o nomadizmu - misaonom i putničkom, ali i o povjerenju, prijateljstvu i odanosti.


U duhu Marka Pola



Roman Vilijun svojevrsna je permutacija već postojećega romana Vilikon, navodi na svojim mrežnim stranicama Naklada Ljevak. Glavni su likovi isti - Marko Polo i Kublaj-kan, a identičan je i okvir priče ustrojen po magičnome kvadratu broja 12. Međutim, roman Vilijun u svojim leksikonskim dionicama oživotvoruje postaje na Putu svile te je na taj način kulturološka iskaznica Hrvatske, ali i brojnih zemalja i postaja na Putu svile. Uživljavanjem u duh Marka Pola, prvoga globalnog putnika i drevnoga istraživača, čitatelj je pozvan na interaktivno korištenje ove knjige igračke i njezino iščitavanje u mnogim smjerovima i na mnoge načine. Interaktivnost je teksta pojačana mogućnošću čitanja uz korištenje pametnih telefona i tableta kojima čitatelj ključne točke Markova putovanja pronalazi uz pomoć QR kodova interpoliranih u knjigu i na taj se način upućuje prema internetskim stranicama. Tako se putnički i misaoni nomadizam proširuje i na mrežni nomadizam otvoren svakomu tko bi želio upoznati postaje na Putu svile u njihovu obliku kakav su imale u 13. stoljeću kada ih je posjećivao Marko Polo.

Vilijun je roman namijenjen onima koji su skloni putovanjima i upoznavanju samoga sebe kroz oči drugoga. Živeći ulogu Marka Pola postajemo nomadi, pripovjedači i istraživači dalekih predjela, kultura i običaja. U ovom slučaju Bangkoka u koji nas je odvelo pero, tj. tipkovnica prof. Horvat.

Ivana Rab Guljaš


Hotel Valia, Bangkok


Valia Hotel Bangkok izgrađuje poslovni koncept sažet citatom iz romana Vilijun (engl. Villion) koji na hrvatskom jeziku glasi:

“Kartu svijeta crtaju putnici i nomadi. U nju su ugrađeni koraci, noći i dani, postaje i susreti.” (Jasna Horvat, Vilijun 2016. Zagreb: Naklada Ljevak).

71 views0 comments
bottom of page