top of page
Writer's pictureJasna Horvat

Najava gostovanja u Ljubljani objavljena u Glasu Slavonije


JASNA HORVAT PREDSTAVLJA OPUS NA SVEUČILIŠTU U LJUBLJANI Ograničenja u istraživačkoj radionici Ars Horvatiana



Jasna Horvat svoj će bogati opus - u srijedu, 3. srpnja - predstaviti na Odsjeku za matematiku Sveučilišta u Ljubljani. Voditelj kultnih Seminara srijedom je Vladimir Batagelj, redoviti profesor u trajnom zvanju, nagrađivani znanstvenik iz polja diskretne i računske matematike na Sveučilištu u Ljubljani, posvećen analizi podataka, diskretnoj matematici, kombinatoričkoj optimizaciji i primjenama IT-ja u obrazovanju.

Prisila i ograničenja u istraživačkoj radionici Ars Horvatiana tema je izlaganja koja se, prema riječima osječke književnice - ovaj put obraća upravo onima koji njezinu književnu preokupaciju mogu sagledati iz kombinatoričke vizure. Već u najavi izlaganja upućuje se na autoričinu povezanost s glasovitom skupinom matematičara i književnika široj javnosti poznatoj pod nazivom OULIPO. Riječ je o Radionici potencijala književnosti koja je raditi počela u drugoj polovini 1960. i ostala aktivnom do danas.

Početkom milenija u Hrvatskoj se ostvaruje autorska praksa Ars Horvatiana razvijena primjenom oulipovskih načela i izgradnjom opusa koji danas ima osam proznih tekstova. Riječ je o književnim studijama koje u svom strukturnom i idejnom oblikovanju primjenjuju ograničenja proistekla iz gramatike (Az i Bizarij), matematike (Auron, Alikvot, Vilikon i Vilijun), kemije (Atanor) te društvenih igara (OSvojski). U romanu Alikvot ponuđen je Manifest aksiomatske književnosti i pojašnjenje idejnog koncepta opusa Ars Horvatiana, a u suradničkoj monografiji Ars Andizetum (2018.) načini njegove primjene u širem kulturnom kontekstu. Kako navodi Jasna Horvat, "izlaganjem će promovirati i Osijek u njegovu umjetničkom i kulturnom životu, ali i Sveučilište J. J. Strossmayera, koje potiče istraživačke aktivnosti u svim područjima znanosti i umjetnosti."

Roman Atanor primjer je kako se "propitivanje potencijala književnosti" ostvaruje korištenjem periodnog sustava elemenata kao podloge za izgradnju književnog teksta. U tom je književnom tekstu čak i Osijek postao junakom te se nalazi na mjestu kemijskog elementa osmija, a primjerice Eugen Savojski književni je lik kojim se zamjenjuje kemijski element sumpor. Uz ostale Osječane i znanstvenike u Atanoru je književni junak i Vladimir Batagelj, slovenski matematičar i znanstvenik koji organizira predstavljanje opusa Jasne Horvat u Ljubljani.


N.VekićOULIPO - umijeće pisanja pod prisilom

Začetnici OULIPO-a (Ouvroir de littérature potentielle), François Le Lionnais i Raymond Quneau, okupili su matematičare i književnike kako bi istražili umijeće pisanja pod prisilom, odnosno, uz ograničenja proistekla iz kulturne i znanstvene spoznaje. Njihova redovita okupljanja propituju potencijale književnosti kao i drugih umjetnosti, djelatnosti i umijeća, a tekstove objavljuju u poznatoj biblioteci „La Bibliothèque Oulipienne“.

1. Oulipo: skupina koja predlaže ispitivanje na koji se način i kojim sredstvima, s obzirom na znanstvenu teoriju koja se konačno odnosi na jezik (dakle antropologiju), može njime predstaviti estetski užitak (afektivnost i sklonost). (prema Lescure, 1998: 37).


http://www.glas-slavonije.hr/403114/5/Ogranicenja-u-istrazivackoj-radionici-Ars-Horvatiana

3 views0 comments

Comments


bottom of page