top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

Za izradu projekta potrošili 50 kg papira, za realizaciju potrebno 100 milijuna kuna







Sve je spremno za početak obnove dvorca Eugena Savojskog u Bilju, dokumentacija je pripremljena – kazali su jučer načelnik općine Bilje Željko Cickaj i ravnateljica Kulturno-razvojnog centra općine Bilje Ivana Plaščak, a župan osječko-baranjski Ivan Anušić potvrdio da se nadaju vrlo skorom pronalaženju financijskih sredstava da bi se u taj opsežan posao krenulo.



Na završnoj su konferenciji izvijestili o tijeku izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu dvorca – zajedničkog projekta Županije i Općine, pokrenutog, čulo se, upravo dolaskom Anušića na čelo Županije. Prof. Jasna Horvat održala je prezentaciju (koju je izradila sa suradnicom Josipom Mijoč) "Interpretacijske studije prostora" o budućoj namjeni povijesnog spomenika vojskovođe Savojskog kao objekta kulturne, turističke, obrazovne i gospodarske namjene jer taj će objekt zasigurno ostvariti svoj potencijal kulturnog turizma u ponudi stočne Hrvatske. U njemu će se, naime, naći i izložbeni prostor, suvenirnica, luksuzni smještaj, uređen okoliš… Osigurano je s nepovratnih 1,88 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost projekta 2,216 milijuna kuna.


- Pedesetak kilograma teška je izrađena dokumentacija. Od 2006. se bavim idejom obnove dvorca, ali je dolaskom župana pao dogovor, nakon ozbiljnog razgovora o zajedničkoj obnovi dvorca, za što je trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose, da od Hrvatskih šuma postane zajedničko vlasništvo Županije i Bilja. Sada je pred nama misija osiguravanja, procjenjuje se, sto milijuna kuna potrebnih za obnovu. Riječ je o velikom novcu, ali i o velikom i važnom turističkom projektu. Kroz urbanu aglomeraciju uspjeli smo izraditi projekt koji će dati smisao i namjenu našem dvorcu – pojasnio je zadovoljno Cickaj, istaknuvši kako je ovo najveći projekt koji se provodi na području Županije.


- Prioriteti su nam obnova povijesne i kulturne baštine, a dvorac to jest. Obnavljamo dvorac u Našicama, obnovljen je dvorac u Tikvešu, a obnova ovoga biljskog bitna je za Slavoniju i Baranju. Vrlo brzo ćemo početi s obnovom, tražiti novac kroz fondove. Tu smo mi, Općina i Županija, a računam i na Ministarstvo kulture, fondove Europske unije i one koji imaju obvezu sudjelovati u ovakvim projektima – poručio je Ivan Anušić. D. Pejić

237 views0 comments
bottom of page