top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

O "osvajanju gradom" na Petrovaradinskoj tvrđavi

Updated: Jun 5, 2019





Najava događanja objavljena u Glasu Slavonije


Otkup i obnova dijela kuće u Petrovaradinu ubraja se među najznačajnije projekte hrvatske zajednice u Republici Srbiji

NOVI SAD - Kulturni profil spomen-doma bana Josipa Jelačića stručna je konferencija kojoj je cilj sustavno promišljanje preuređenja rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića u hrvatski kulturni centar. Konferenciju, koja se u Novom Sadu održava 17. svibnja, organizira mjesno Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Jelačić" Petrovaradin u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, a uz financijsku potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Najveći izazovi Otkup i obnova dijela rodne kuće hrvatskoga bana Josipa Jelačića smještene u Petrovaradinu ubraja se među najznačajnije projekte vodstva hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Kako ističu organizatori Konferencije, "nakon otkupa spomenuta objekta, najveći izazov bit će osmišljavanje načina njegova funkcioniranja i ponude kulturnih sadržaja, a u skladu s tim i uređenja" te prenamjene u hrvatski kulturni centar. Stručna je konferencija organizirana kako bi se razmijenila iskustva i informacije o tome kako su ustrojeni i organizacijski uspostavljeni kulturni centri i povijesno-spomeničke baštine slične namjene u Srbiji i u Hrvatskoj.

Petar Pitaf, predsjednik HKPD-a u Petrovaradinu, uime organizatora naglašava kako je cilj ostvariti razmjenu mišljenja stručnjaka iz područja spomeničke baštine i turizma te kako će konferencija biti vođena u smjeru donošenja zaključaka o kulturnom profilu budućega spomen-doma bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Nakon prikaza kulturnih praksi održat će se okrugli stol kojim će se tematizirati kulturni centri u Novom Sadu (definiranje misije). Razgovor za okruglim stolom vodit će Miroslav Kevedži i Darko Polić, a sugovornike će predstavljati nositelji kulturnih novosadskih inicijativa - Violeta Đurković iz Kulturne stanice "Svilara", Natali Beljanski Popović iz Kulturnog centra "Prostor" te Luka Prstojević s Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Treći dio Konferencije predviđen je za poslijepodneve sate i prezentaciju novinara Roberta Čobana, predsjednika Color press group, o viziji Petrovaradina kao jedinstvenog brenda destinacije baštine.

Premda će radni dio Konferencije završiti u petak, 17. svibnja, organizatori su za subotnje prijepodne predvidjeli obilazak podgrađa Petrovaradinske tvrđave i Starog majura. Osijek OSvaja Jasna Horvat u svom izlaganju naslovljenom OSvajanje gradom namjerava, kako je izjavila "opisati ulogu književnog teksta u funkciji brendiranja grada." U svom novom romanu OSvojski Jasna Horvat "osvajanja gradom" ostvaruje već samim naslovom koji podsjeća na osječku registracijsku oznaku (OS), na glavnog junaka Savojskog - ujedno i utemeljitelja osječke Tvrđe te ponajprije na grad koji osvaja."

Na pitanje o viziji kulturne povezanosti Novog Sada i Osijeka, Horvat podsjeća na ulogu Osijeka u sustavu gradova utvrda koje je Eugen Savojski podignuo početkom 18. stoljeća, a među kojima se nalaze Petrovaradin, Gradiška, Slavonski Brod, Karlovac, Beograd, Temišvar i brojni drugi:

- Kulturno povezivanje uz čuvanje samosvojnosti i različitosti imperativ je ovog milenija, a književni tekstovi podlogom su za sve sektore kreativne industrije. Roman "OSvojski" pisala sam s namjerom doprinosa u obnavljanju kulturnog i gospodarskog povezivanja gradova-utvrda svojedobno povezanih vremenom i načinom izgradnje. Kako navodi Jasna Horvat, dijelovi romana OSvojski posvećeni su obnovljenoj vojnoj pekari u Tvrđi te je time budući Edukacijski i informativni centar za mlade sastavnim dijelom teksta, ali i kulturnih povezivanja za koja se Horvat nada kako će uslijediti. Osječka književnica i znanstvenica pozdravlja inicijativu organizatora Konferencije i nada se kako će svojim izlaganjem prenijeti poruku Osijeka kao grada koji "osvaja" svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću.

Narcisa Vekić



5 views0 comments
bottom of page