top of page
  • Writer's pictureJasna Horvat

Najava OSvojskog i Ars Eugeniuma na Osječkom ljetu kulture 2019,

Updated: Jul 1, 2019

U NEDJELJU NA OSJEČKOM LJETU KULTURE




Hepening "Vilijun", prikazan na Osječkom ljetu kulture 2017., dobitnik je prve nagrade Ful kulturno Superbrands Hrvatska

Ovogodišnje Osječko ljeto kulture u svom programu nudi dva događaja povezana s tekstovima Jasne Horvat i najavljena za nedjelju, 30. lipnja, u 18 sati u dvorištu III. gimnazije Osijek. Riječ je o predstavljanju romana OSvojski te o uprizorenju poeme Ars Eugenium objavljene 2018. i dostupne u otvorenom pristupu Instituta Andizet. Roman OSvojski predstavit će Dubravka Pađen-Farkaš, ravnateljica GISKO-a, Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije, Milica Lukić, prodekanica Filozofskog fakulteta te Jasna Horvat, autorica. Neposredno nakon predstavljanja, posjetitelji će imati prigodu pogledati "igru s pjevanjem i nazdravljanjem", koju je redatelj Robert Raponja režirao prema tekstu Ars Eugenium Jasne Horvat, a koju izvode glumac Filip Sever i pijanist/skladatelj Luka Gotovac.

Pozorni pratitelji književnog laboratorija Jasne Horvat svakako će uočiti autoričinu želju da Osijek predstavi gradom koji osvaja. Prvi romanski tekst nadahnut Osijekom – Bizarij, Jasna je Horvat objavila 2009. te je njime prikazala 14 znamenitih Osječana, među kojima su, primjerice, Adolf Waldinger, Sulejman Veličanstveni, car Konstancije II., Mačkamama, Isabella von Habsburg i sestrična princa Eugena Savojskog.

Bizarni Osječani Kako se može uočiti iz nabrajanja ovih nekoliko imena "bizarnih Osječana", Jasna je Horvat već tada pokazala sklonost "usvajanja" i prisvajanja onih osobnosti koje su u Osijeku duže vremena boravile ili ga izgrađivale. Da je uloga Eugena Savojskog u očima Jasne Horvat po mnogočemu presudna za stvaranje suvremenog Osijeka, autorica je potvrdila i svojim idućim naslovima: Nevidljivo nakladništvo (u suautorstvu s Nives Tomašević) 2012., Antiatlas 2014., Atanor 2017., Ars Eugenium objavljen u Ars Andizetum 2018. te OSvojski 2019.

Brojnost naslova dio je autoričina sveobuhvatnog projekta brendiranja grada Osijeka kao grada koji osvaja. Navedeno se može zaključiti već i prema konceptualnom ustroju autoričinih tekstova, ali i prema širini suradnje koja se ostvaruje u okviru projekta OSvojski. Tako je u izgradnji multimedijskih sadržaja, kojima su obogaćeni romani Vilijun, Atanor i Osvojski, uključen veći broj studenata kreativaca, kao i drugih umjetničkih snaga Osijeka, među kojima su Zorislav Kalazić, Mario Miloloža, Ante Vekić, Tamara Šarlija, Krešo Strahonja, Ivan Ripić, Stipe Gugić, Ana Zrnić, Ivana Jobst, Iva Ižaković, Lucija Mršo te brojni drugi.

Projektnim pristupom književnim temama Jasna je Horvat brendiranje vlastita životnog prostora ostvarila uključivanjem velikog broja suradnika te sustavnim autoriziranjem njihovih autorskih ostvarenja. Jasna Horvat naglašava projektnu ulogu Josipe Mijoč koja je voditeljicom i producenticom projekata koji su u proteklih pet godina ostvarili čak tri nagrade. Posljednja nagrada dodijeljena je projektu Vilijun za istoimeni hepening koji je 2017. režirao Robert Raponja, a prikazan je u okviru Osječkog ljeta kulture 2017. Poistovjećivanje Prema riječima Jasne Horvat "uspješnim brendiranjem grada stvara se želja za poistovjećivanjem i sudjelovanjem bez nagovaranja, a Osijek ima izvrsne preduvjete biti gradom koji osvaja." Autorica također ističe da su "osvajanja dugotrajni procesi složenih pristupa i strategija te da je u njima korisno osvijetliti životopise onih osobnosti koje su izgrađivale Osijek tijekom vremena, a među njima je svakako i Eugen Savojski."

Josipa Mijoč, voditeljica kreativnih projekata Vilijun i OSvojski, navodi kako je "izuzetno zadovoljna širinom suradnje te ostvarenim brojem multimedijskih sadržaja jer se njima istodobno istražuje projektni pristup u kreativnoj industriji, ali i uspostavljanje suradnje između znanstvenika i umjetnika kao najkreativnijih snaga zajednice."

Jasna Horvat zaključuje kako je za nju Osijek oduvijek bio gradom koji osvaja te kako je romanom OSvojski prikazala samo jedan od načina na koje je doživjela "osvajanje Osijekom".

Uglazbljenu poemu Ars Eugenium autorski potpisuju redatelj Robert Raponja te dvojica studenata Akademije za umjetnost i kulturu - glumac Filip Sever i skladatelj i pijanist Luka Gotovac. Mentorska suradnja profesora i mladih umjetničkih snaga pridonosi kreativnoj viziji Sveučilišta J. J. Strossmayera. Takvim suradnjama Osijek sve više postaje kreativnim sveučilišnim središtem u kojemu Sveučilište "osvaja" sugrađane. U poemi Ars Eugenium navodi se i drugih 13 gradova-utvrda nastalih pod rukom Eugena Savojskog, a srodne vizure gradova-utvrda otvaraju mogućnosti novih kulturnih i gospodarskih povezivanja.

Narcisa Vekić






55 views0 comments
bottom of page