top of page
Writer's pictureJasna Horvat

Roman "OSvojski" predstavljen na HTV-u u emisiji "Dobro jutro Hrvatska"




Jasna Horvat: 'OSvojski', Ljevak

Jasna Horvat sveučilišna je profesorica i književnica, te autorica konceptualnih romana. U novome, osmom romanu 'OSvojski' ponovno je zaokupljena likom Eugena Savojskog, točno deset godina nakon što je taj lik posredno prikazala u romanu 'Bizarij', posvećenom gradu Osijeku.

Postavlja u centar pripovijedanja lik poznatoga vojnog stratega i ratnika Eugena Savojskog, koji se nerijetko pojavljuje u historiografskim zapisima kao ključna osoba za razvoj grada Osijeka 17. i 18. stoljeća.

Eugen Savojski postaje pripovjedač romana koji se u kratkim dnevničkim zapisima osvrće na svoj život, odluke, obiteljske odnose, bliske vojskovođe i careve koji su ga vodili i oblikovali.

Osim ispovjednih zapisa, u najavama poglavlja te uvodnom i zaključnom poglavlju prisutan je i glas sveznajućeg pripovjedača. Služeći se šahovskim figurama i igraćim kartama, autorica je modelirala roman u osam poglavlja.

Lik i djelo Eugena Savojskog povezuje se uz grad Osijek, poveznica grada i glavnoga lika romana tako je naznačena već naslovom. Žanr dnevničkih zapisa dopušta ispovjednu notu kojom se razotkrivaju strahovi, želje, boli i osjećaji koji se pripisuju OSvojskom.

Zanimljiva je vizualna razina teksta s ilustracijama igraćih karata, citatima, i crnom i crvenom bojom, te kodovima zvučnog zapisa.


Preuzeto s mrežnog mjesta: https://magazin.hrt.hr/550468/sto-citati-pricu-o-obiteljskoj-tragediji-ili-konceptualni-roman




5 views0 comments

Comments


bottom of page